Ki szervezi a kiutazást?

A Külföldi Nyelvtanulási Program keretein belül az utazási jegyek beszerzése és biztosítások megkötése kizárólag a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) elektronikus felületén üzemeltetett Utaztatási Portál igénybevételével, a pályázathoz kapcsolódó azonosítókkal a Program pályázati felületén történik! A pályáztatási felületen kiválasztott, illetőleg az ott biztosított utazási jegyek és a kapcsolódó biztosítási dokumentumok a pályázati felületről tölthetők le.

Az utasbiztosítások kiterjednek baleset, betegség, (koronavírus okozta megbetegedésre is) poggyász és sztornó biztosítást tartalmazó biztosítási elemekre.

Az utaztatással kapcsolatos, az azt lebonyolító utazásszervezővel történő kapcsolatfelvételre a pályázati felületen keresztül nyílik lehetőség.

Utazás a Magyarországról a transzferállomásig, onnan a nyelviskoláig/szállásig

Csoportos és egyéni nyelviskolai képzésben beadott pályázatok esetén az utazást a nyelviskola által megadott transzferállomásig kell a pályázóknak beszereznie az Utaztatási Portálon keresztül a Program pályázati felületén. A partneriskolai pályázat esetén az intézmény szintén az Utaztatási Portálon keresztül a Program pályázati felületén szerzi be jegyet és a biztosítást.

A transzferállomástól (ez gyakorlatilag a nyelviskola/szállás helyszínéhez legközelebb eső külföldi nemzetközi repülőteret vagy pályaudvart jelenti) a nyelviskoláig/szállásig a nyelviskola szállítja a csoportot és az egyéni pályázót (ez történhet pl. külön busszal, családi szállás esetén a családi gépjárművel vagy helyi tömegközlekedéssel). A lehetséges transzferállomás(oka)t a nyelviskola jelöli meg a kurzuskeresőben. A transzfer pontos időpontjáról az egyéni pályázónak vagy a pályázó intézménynek kell utazás előtt közvetlenül egyeztetnie a nyelviskolával.

Mikor utazzunk?

Csoportos és egyéni nyelviskolai képzésben részesülő pályázatok esetén a nyelviskola által a kurzuskeresőben előre megadott napokon érkezik és távozik a csoport és az egyéni pályázó is.

Partneriskolai pályázat esetén az intézmény a pályázatban megadott kiutazási és hazautazási napokra, a pályázatában megadott célállomásra vonatkozóan kap utazási ajánlatot.

A kiutazás

A kiutazásra a pályázók ajánlatot kapnak az utazási irodáktól, ha több ajánlat érkezik bizonyos határidőn belül, akkor a pályázók választják ki a nekik megfelelőt a Program utazásszervezésre kialakított felületén, azaz az Utaztatási Portálon. Amennyiben csak egy ajánlat érkezik, értelemszerűen nincs választási lehetőség. Ha megadott határidőig a pályázók nem választanak, abban az esetében a rendszer automatikusan kiválaszt egyet, amin módosítani már nem lehet.

Az utazási költségek elszámolhatósága

Az utaztatással és a biztosítással kapcsolatos költségek elszámolása a Támogató és az Utaztatási Portálon kiválasztott utazásszervező között közvetlenül történik.

Más módon és forrásból beszerzett utazási jegyek és biztosítási költségek a Program keretében nem számolhatók el, arra támogatást igénybe venni nem lehet.