Kiskorú kiutazása esetén javasolt szülői nyilatkozatot is kitölteni.
Nyilatkozatminta és további információk

A Külgazdasági és Külügyminisztérium havonta frissülő információs oldala elérhető itt.

Az országba történő eljutáshoz itt talál információt.

Főbb adatok

Terület
: 83 871 km²

Szomszédok: északról Németország és Csehország, keletről Szlovákia és Magyarország, délről Szlovénia és Olaszország, nyugatról pedig Svájc és Liechtenstein határolja.

Népesség: 8,8 millió fő, melyből kb. 81% az osztrák származású lakosok aránya. (Ezen kívül élnek Ausztriában: németek, délszlávok, törökök, románok, magyarok, lengyelek is, kisebb arányban pedig Európán kívüli bevándorlók.)

Hivatalos nyelv: német

Államforma: az Osztrák Köztársaság (latin eredetű nevén Ausztria, németül Österreich vagy Republik Österreich) Németországhoz hasonlóan parlamentáris szövetségi köztársaság. Kilenc szövetségi tartomány (Bundesland) alkotja (Burgenland, Karintia, Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország, Tirol, Vorarlberg, Bécs). Az alkotmány alapja a szövetségi alkotmánytörvény.
A kormány élén a szövetségi kancellár (Bundeskanzler) áll. A szövetségi kancellár 2017 óta Alexander Schallenberg.
Az államfő a szövetségi elnök, akit a választók közvetlenül választanak meg, mandátuma hat évre szól. Feladatkörébe tartozik a kormány kinevezése és felmentése. Az államfő 2016 óta Alexander Van der Bellen.

Uniós tagság: Ausztria 1995. január 1. óta az Európai Unió tagja.

Hivatalos pénznem: euró

Gazdaság

Az ország legfontosabb és legnagyobb jövedelmet hozó ágazata az idegenforgalom, amely az Alpok természeti szépségeire és az alpesi sportlehetőségekre, valamint a nagyobb történelmi nevezetességekre, műemlékekre és a gazdag kulturális életre, hagyományokra épít. Idegenforgalmi bevételeit tekintve a világelsők között van.
Az országban bányászott kevés ásványi nyersanyag ellenére az ipar fejlett, és viszonylag sokoldalú (alumínium-kohászat, vegyipar /műanyagipar/, villamos berendezések gyártása).
Az Alpok magasabban fekvő területeire az erdőgazdálkodás, a havasi pásztorkodás és a turizmus jellemző, míg a völgyekben a zöldmező-gazdálkodás és a könnyűipar honosodott meg. A mezőgazdaság belterjes, 90%-ban önellátó, a lakosság kis részét foglalkoztatja.

Vallás

Az osztrákok több mint 70%-a katolikus vallású, mintegy 4% az evangélikusok, és hasonló a muszlimok aránya.

Oktatás

Az osztrák oktatási rendszert a szövetségi kormány szabályozza. Ezért -néhány kísérlettől eltekintve – mind az iskolatípusok, mind a tanterv egységes az egész országban. Az oktatást a Szövetségi Oktatási, Tudományos és Kutatási Minisztérium irányítja, mely olyan fontos feladatokat lát el, mint a tanárképzés és az iskolák fenntartása, valamint az egyetemi és felsőoktatási rendszer irányítása. Ausztriában minden hat és tizenöt év közötti gyermek iskolaköteles.
6-10 éves korukig általános iskolába (Volksschule), majd 10-14 éves korukig az ún. Hauptschuléba járnak. Erős és kidolgozott a középfokú oktatás és a szakképzés rendszere, mely a szakmunkásképzéstől a gimnáziumi képzésig többféle utat kínál a különböző képességű diákoknak.

Tudomány, művészet

Ausztriából számazik több ismert tudós, Konrad Lorenz Nobel-díjas etológus, Karl Popper, filozófus, Ludwig Wittgenstein filozófus, Rudolf Steiner pedagógus, Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja vagy Alfred Adler, az individuálpszichológia alapítója.
Ausztria híres barokk kastélyairól, de a 20. század ismert építésze, Hundertwasser is osztrák számazású.


Neves képzőművészekkel (Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Alfred Kubin, Egon Schiele), írókkal és költőkkel (pl. Walther von der Vogelweide az udvari líra ismert személyisége, Arthur Schnitzler és Hugo von Hofmannsthal drámaírók, Rainer Maria Rilke költő, Robert Musil, Elias Canetti, Ingeborg Bachmann és Nobel-díjas írók, mint Peter Handke, Alfred Hermann Fried, Elfriede Jelinek vagy Bertha von Suttner) és zeneszerzőkkel (Joseph Haydn, Gustav Mahler, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Richard Strauss) büszkélkedhet.
Ausztriában számos zenei és kulturális fesztiválra kerül sor különböző műfajokban az év szinte minden időszakában. A Bécsi Filmharmonikusok újévi koncertje világhírű.
Magyarországon két fontos osztrák állami intézmény gondoskodik az osztrák kultúra és a német nyelv terjesztéséről, az Osztrák Kulturális Fórum és az Osztrák Intézet.

Gasztronómia

A különféle regionális specialitások mellett az osztrák étlapokon számtalan olyan fogást is találhatunk, amelyek az egykori monarchia különböző országaiból származnak. Hozzánk hasonlóan szeretik a jóízű, tartalmas leveseket és széles választékát készítik a tojás- és a tésztaételeknek. Magyaros húsételeink, gulyások, pörköltek vagy más, paprikásan készült ételek Ausztriában – ezen belül is leginkább Bécsben – nagyon népszerűek. A marha- és borjúhús mellett szívesen fogyasztanak szárnyasból – elsősorban csirkéből – és édesvízi halakból készített ételeket is. A salátáikat ők is elsősorban a húsételekhez fogyasztják. Ausztriában egy jó ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen tészta nélkül. Salzburg különlegessége a salzburgi galuska, kitűnő a stíriai metélt, de készítenek réteseket és ún. morzsákat is (legismertebb a kaiserschmarn – császármorzsa). Az osztrákok világhírű süteménye a Sacher torta, de népszerű desszert a linzer, az isler és a bécsi kocka is, elterjedtek továbbá a különböző olasz fagylaltok, parfék, krémek.

Sport

Ausztria (Innsbruck) már háromszor volt a téli olimpia helyszíne, az ország kezdetektől fogva részt vesz az olimpiai játékokon. Míg a nyári olimpiákon eddig 86, addig a télieken 218 érmet szerzett, a legtöbbet természetesen alpesi síelésben. A síelés mellett, Ausztria ismert Forma-1-es csapatáról a Red Bull Racingről.

Időjárás

Az osztrák időjárás nagyon hasonlít a magyarországihoz. Kelet-Ausztriában forróak a nyarak, és fagyosak a telek, egész évben sok a csapadék. Nyugat-Ausztriában a telek enyhébbek, a nyarak pedig melegebbek. Az éghajlatot a tengerszint feletti magasság is befolyásolja. Minél magasabban tartózkodunk, annál hidegebb van, és annál több a csapadék. A hegyi éghajlat egyik meghatározó jelensége a köd. A hegyekben számolnunk kell az időjárás változékonyságával és a hideg hegyi széllel, amely a völgyekben felmelegszik.

Biztonság

Az osztrák hatóságok a 2015. novemberi párizsi merényletek óta megnövekedett, de absztrakt terrorfenyegetettségből indulnak ki az ország vonatkozásában, és intézkedéseiket is ehhez igazítják. Általánosságban elmondható, hogy megerősített rendőri jelenlétet biztosítanak a nagy forgalmú, turisták által különösen kedvelt pontokon.
A közintézmények, emlékművek, idegenforgalmi látványosságok, vallási emlékhelyek, létesítmények, valamint a külföldi képviseletek védelme megfelelő.
Ausztriában is ajánlatos a kellő körültekintés a tömeges (pl. sport- vagy kulturális) rendezvényeken, sűrűn látogatott helyeken.

Nagykövetségek, konzulátusok elérhetőségei

Nagykövetség, Bécs: +43 1 537 80 300 (munkaidőben), mission.vie@mfa.gov.hu
Konzuli Hivatal, Bécs: +43 1 537-80-300 (munkaidőben), konsulat.vie@mfa.gov.hu
Főkonzulátus, Innsbruck: +43 512 346 042 (munkaidőben), Info.Insbruck@mfa.gov.hu
Központi ügyelet Budapesten: Magyarországról: 06-80-36-80-36, külföldről: +36-80-36-80-36, (kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között – , sürgős konzuli ügyekben: baleset, haláleset vagy kiskorú eltűnése esetén hívható

Források:
Konzuli tájékoztatás – Magyarország külképviseletei külföldön

Konzuli Szolgálat (kormany.hu)

Konzuli tájékoztatás – Utazási tanácsok országonként
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)