Kiskorúak beutazása törvényes képviselő nélkül

A törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek az Egyesült Királyságba való belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.
Nyilatkozatminta és további információk

A Külgazdasági és Külügyminisztérium havonta frissülő információs oldala elérhető itt.

Brexit:
Az Egyesült Királyságba 2021. október 1-től csak útlevéllel lehet beutazni, a többi országba elegendő az érvényes személyi igazolvány is, ugyanakkor az útlevelet  minden ország esetében érdemes kiváltani. Például azért, mert ha a személyi igazolványt, mint kötelező iratot bárhová is mész magaddal viszed, az útleveledet  a szálláson hagyhatod és így biztonságban leszel akkor is, ha a személyidet véletlenül elveszítenéd.
Az úti okmányok (akár útlevél, akár személyi igazolvány) érvényességére nagyon oda kell figyelned, mert ezeknek a tervezett hazatérés dátumát követően is még érvényesnek kell lennie. Az érvényesség időtartama országonként eltérő lehet.
Az úti okmányokkal kapcsolatban kérjük, hogy részletesen tájékozódj a Konzuli Szolgálat (kormany.hu) oldalon.
A nem magyar állampolgárságú tanulókra vonatkozó pontos beutazási feltételekről (vízum, úti okmányok) mindenképpen érdeklődni kell a célország Magyarországon akkreditált diplomáciai képviseleténél.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fenti információk csak tájékoztató jellegűek. Az egyes célországokba  történő utazás és tartózkodás részletes és aktuális feltételeivel (ideértve a szükséges úti okmányokról, a kiskorúak utazásáról és az esetleges egészségügyi korlátozásokról, rendelkezésekről szóló tudnivalókat) kapcsolatban mindenképpen tanulmányozd a Konzuli Szolgálat hivatalos honlapját: 
https://konzuliszolgalat.kormany.hu 

Akár személyi igazolvánnyal, akár útlevéllel utazol, időben ellenőrizd az érvényességüket, hogy amennyiben lejártak, legyen időd újat igényelni!
A következő linken tájékozódhatsz az útlevél/személyi igazolvány igénylésének pontos menetéről. Minden le van írva nagyon részletesen:
Az útlevél igényléséről ITT olvashatsz.
A személyi igazolvány ITT olvashatsz többet.
Érdemes a személyi igazolvány, illetve az útlevél adatoldalának fénymásolatát is magaddal vinned és az eredeti dokumentumtól elkülönítve tárolnod. Még hasznos lehet, ha véletlenül elvesztenéd az eredeti iratot.
Ha nem vagy még 18 éves, az utazáskor szükséged lehet szülői hozzájáruló nyilatkozatra a célország nyelvén.
Vidd magaddal és fotózd is be magadnak a Támogatói Okirat részeként megkapott adatlapodat is. Ezen minden olyan adatot megtalálsz, amire szükséged lehet, hogy a nyelviskolába érkezéskor igazolhasd, hogy a Program résztvevője vagy.

Az országba történő eljutáshoz itt talál információt.


Főbb adatok

Teljes név: Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága (röviden Egyesült Királyság). Gyakran pontatlanul csak Nagy-Britanniának nevezik, ami azonban sem földrajzilag, sem politikailag nem egyezik meg az Egyesült Királysággal. Nagy-Britannia a Brit-szigetek (és Európa) legnagyobb szigetét jelöli, amelyen Anglia, Skócia és Wales található, tehát ez az elnevezés Észak-Írországot nem fedi le.

Terület: 244 820 km²

Népesség: 65 millió fő

Államforma, közigazgatás: Az Egyesült Királyság államformája monarchia, kormányformája parlamentáris monarchia, ahol a király „uralkodik, de nem kormányoz”. Az államhatalmat a miniszterelnök és a parlament gyakorolja, így a király vagy királynő szerepe főképp reprezentatív, ő a nemzet egységének jelképe.
Az Egyesült Királyság 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődjéhez, az Európai Közösségekhez. Miután 2016-ban a brit polgárok többsége népszavazáson az Európai Unióból való kilépés (Brexit) mellett voksolt, az Egyesült Királyság kormánya 2017. márciusában bejelentette az uniós szerződés 50. cikkelye szerinti kilépési szándékát. Bár az uniós szerződés szerint a kilépés dátuma 2019. március 29-én 11 óra lett volna, a kilépés tényleges időpontja továbbra is kérdéses.
Az Egyesült Királyság négy alkotó nemzetből, alkotó országból áll. Skócia, Wales és Észak-Írország rendelkeznek saját nemzeti parlamenttel vagy gyűléssel, és végrehajtó szervekkel, bár Észak-Írországban ezeket felfüggesztették. A negyedik alkotó nemzet, Anglia, nem rendelkezik önálló parlamenttel vagy kormányzattal, mivel itt van az Egyesült Királyság parlamentjének és kormányának székhelye, amely közvetlenül irányítja Angliát.

Vezetők: II. Erzsébet királynő, aki a leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó. Uralkodását 1952-ben kezdte meg, de koronázására csak több, mint egy évvel később, 1953 júniusában került sor. Miniszterelnök: Boris Johnson (korábban 2008-2016-ig London polgármestere volt)

Főváros: London

Fontos nagyvárosok: Manchester, Liverpool, Birmingham, Glasgow, Leeds, Sheffield, Newcastle upon Tyne

Pénznem: Font sterling (rövidítése GBP, jele £)

Gazdaság

Bár a 17-18. században itt bontakozott ki az ipari forradalom, a 20. században erős hanyatlás következett be a brit gazdaságban, amit csak az 1970-es években sikerült megállítani. Jelenleg a bruttó nemzeti össztermék alapján Európa harmadik legnagyobb és egyben Nyugat-Európa leggyorsabban növekvő gazdasága.
A kőszénbányákat már jórészt megszüntették, az északi-tengeri kőolaj és földgáz kitermeléséből viszont még exportra is jut. Jelentős a feldolgozóipara, melyet korszerű technológiai eljárások és kiváló minőségű termékek jellemeznek.

Az angol farm még egy ma is létező fogalom, ahol a gazdálkodás korszerű termelési eszközökkel folyik. Zöldség- és gyümölcstermesztéssel főként a városokat látják el, bár élelmiszeripari termékekből importra is szorulnak. Állattenyésztésben a juhtenyésztés a legjellemzőbb. A kőszénbányákat már jórészt megszüntették, az északi-tengeri kőolaj és földgáz kitermeléséből viszont még exportra is jut. Jelentős a feldolgozóipara, melyet korszerű technológiai eljárások és kiváló minőségű termékek jellemeznek.

Oktatás

Az oktatási rendszer fontos része a brit kultúrának. Az Egyesült Királyság egyes országaiban az oktatás az adott ország irányítása alá tartozik, és ennek következtében valamelyest különböznek is egymástól. Az angol és a walesi rendszer nagyrészt megegyezik, míg a skót és észak-ír rendszerek ezektől több szempontból is eltérnek. Az iskolakötelezettség általában 5-től 16 éves korig tart.
Az angol oktatási rendszer egyik érdekessége, hogy a public school (szó szerinti fordításban „köziskola”) a neve ellenére magániskolát takar és eredetileg csak arra a hét intézményre használták, amelyek egy 1868-as törvényben függetlenséget kaptak a központi irányítás alól. Ezek olyan nagyhírű, akár több évszázados múltra visszatekintő intézmények, mint például Eton College vagy Harrow School. Ma már azonban minden magánfenntartásban lévő oktatási intézményt így hívnak.
Az Egyesült Királyság méltán híres felsőoktatási intézményeiről is, amelyek közül Oxford és Cambridge a világ legrégebben alapított egyetemei közé tartozik.

Kultúra

Az Egyesült Királyság nagyon gazdag kulturális értékekben: az angol irodalom, festészet, szobrászat, színház vagy filmművészet éppúgy világhírű, mint a brit építészet és zene.
Irodalomból szinte mindenki ismeri Shakespeare, Jane Austin, Dickens vagy a Brontë nővérek nevét, de említhetnénk Agatha Christie-t is, aki a „krimi királynőjeként” vonult be a köztudatba.
Kétség nem fér hozzá, hogy az Egyesült Királyságból induló zenekarok milyen nagy hatással voltak a könnyűzene alakulására az egész világon. The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd, Van Morrison, Jethro Tull, Queen, David Bowie, Sting, Depeche Mode, Iron Maiden, Oasis, The Prodigy, Elton John, George Michael, Spice Girls, Robbie Williams, Adele, Coldplay, Arctic Monkeys, Muse, Ed Sheeran – a listát hosszan lehetne folytatni a könnyűzene legkülönfélébb területeiről származó brit előadókkal.
Az Egyesült Királyság számos világhírű tudóst is adott a világnak, akik közül mindenképp meg kell említenünk Isaac Newtont, Charles Darwint és Stephen Hawkingot.
A briteknek köszönhetjük Robin Hoodot, Frankensteint, Draculát, Sherlock Holmest vagy James Bondot valamint az angol humort, amelynek egyik tipikus képviselője és terjesztője a Monthy Python társulat.
A brit kultúra szerves része a királyi család, akik alapítványok és jótékonysági szervezetek védnökeiként, klubok és társaságok elnökeiként különféle reprezentatív alkalmakkor képviselik a brit uralkodót.

Vallás

Az anglikán egyház (Church of England, vagyis „Anglia egyháza”) a legnagyobb keresztény egyház Angliában és Walesben, amely a 16. században VIII. Henrik uralkodása alatt szakadt el a római katolikus egyháztól. Skóciában a hívők 80%-a skót presbiteriánus, míg Észak-Írországban körülbelül ugyanannyi protestáns és katolikus él. Ezen kívül kb. 3% a muszlimok és 1% a hinduk aránya.

Gasztronómia

A briteknél a főétkezés a vacsora, ebédre általában csak szendvicset esznek. A hagyományos angol reggeli nagyon tartalmas, tojásból, baconból, babból, pirítósból áll, de manapság egyre elterjedtebb, hogy csak valamilyen gabonapelyhet reggeliznek. A brit konyha ma már kifejezetten nemzetközi, főként az ázsiai hatások érződnek rajta. Tipikus, eredetileg is brit ételek a különféle sós és édes piték (pie), a fish and chips, a Yorkshire pudding, vagy a gravy, ami egy húsételekhez tálalt szósz. Sajtok közül a cheddar a legnépszerűbb. Népszerű, de nagyon megosztó élelmiszer a Marmite, amit üvegben lehet kapni és egy ragacsos, majdnem fekete színű, sós krém. Fő alkotóeleme a sörélesztő és általában vajas pirítósra kenve fogyasztják.
A tea egyrészt étkezésként vonult be a köztudatba – az 5 órai teához szendvicseket és/vagy apró süteményeket szolgálnak fel, de valójában csak kevesek kiváltsága volt mindig is, hogy erre a már-már szertartásos étkezésre időt szánhatott. A tea mint ital viszont a brit hétköznapok szerves része, gyakorlatilag bárhol és bármikor fogyasztják, elsősorban fekete teát, általában tejjel, és szinte minden családnak megvan a kedvenc gyártója, teatípusa, amihez nagyon ragaszkodik (Twinings, Tetley, Sainsbury stb.).

Sport

Az Egyesült Királyságban a sportnak is nagy hagyományai vannak. Az angol elsőosztályú labdarúgó-bajnokság a Premier League a világ legnézettebb labdarúgó-bajnoksága. A Wimbledonban minden évben megrendezésre kerülő tenisztorna a legrégebbi és a legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny a világon. A Skóciában található St. Andrews kisvárost tartják a golf szülőföldjének, a walesi rugby válogatott pedig az egyik legsikeresebb a világon. Hagyományos angol sport még a krikett, amelyet a szigetországban évszázadok óta játszanak.
Eddig három nyári olimpiát rendeztek Londonban, legutóbb 2012-ben.

Időjárás

Az időjárás nem véletlenül a britek egyik kedvenc témája: nagyon változékony és kiszámíthatatlan, az előrejelzések ellenére is szolgálhat meglepetésekkel. Az Atlanti-óceán hatása erőteljesen érezhető, az éghajlat enyhe, nagyon csapadékos, a nyarak általában hűvösebbek, a telek ködösek és zordabbak. Az ide utazóknak esővel mindenképp kell számolniuk.

Közlekedés

Fokozott figyelem javasolt a gyalogosoknak is, mivel az Egyesült Királyságban a járművek az út bal oldalán közlekednek.

Biztonság

A közintézmények, emlékművek, idegenforgalmi látványosságok, vallási emlékhelyek, létesítmények, valamint a külföldi képviseletek védelme megfelelő.
Az Egyesült Királyságban is ajánlatos a kellő körültekintés a tömeges (pl. sport- vagy kulturális) rendezvényeken, sűrűn látogatott helyeken.

Nagykövetségek, konzulátusok elérhetőségei

London, 35 Eaton Place, London SW1X 8BY
telefon: +44 20 7201 3440; +44 20 7235 5218
vészhelyzeti ügyeleti telefon külföldről: +36 80 36 80 36
E-mail: mission.lon@mfa.gov.hu; konz.lon@mfa.gov.hu

Forrás:

Konzuli tájékoztatás – Magyarország külképviseletei külföldön
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)

Konzuli tájékoztatás – Utazási tanácsok országonként
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)