Kiskorú kiutazása esetén szülői nyilatkozatot kötelező kitölteni.
Nyilatkozatminta és további információk

A Külgazdasági és Külügyminisztérium havonta frissülő információs oldala elérhető itt.

Az országba történő eljutáshoz itt talál információt.

Főbb adatok

Terület
: 633 ezer km², hat és félszer akkora ország, mint hazánk. Legnagyobb része Európában helyezkedik el (France métropolitaine), de vannak Európán kívüli területei, az ún. tengeren-túli Franciaország (France d’outre-mer). (Ezek a területek eltérő területi-közigazgatási jogállásúak: vannak tengerentúli megyék és régiók -DROM, illetve tengerentúli területi közösségek -COM).

Népesség: 68 millió fő, ebből 3 millióan a tengerentúlon élnek.

Államforma, közigazgatás: köztársaság (République française). Franciaország 18 régióból (région) (ebből 5 tengeren-túli), ezeken belül 99 megyéből (département) áll.
Franciaország az Európai Unió alapító tagja, egyike a római szerződést 1957-ben aláíró hat országnak, melyek létrehozták az Európai Gazdasági Közösséget.

Vezetők: köztársasági elnök (président de la république): Emmanuel Macron; miniszterelnök (premier ministre): Jean Castex
Főváros: Párizs (Paris)

Legnagyobb városok: Lyon, Marseille, Lille, Toulouse, Nizza, Bordeaux, Nantes, Toulon, Grenoble.

Pénznem: euró

Gazdaság

Franciaország politikai és gazdasági szempontból is az Európai Unió (EU) egyik legmeghatározóbb tagja. Franciaország a világ tizedik legnagyobb gazdasága, és egyben az EU „éléskamrája”: a mezőgazdasági termelés egyötödét adja. Világelső a sajt és vajtermelésben, második a bortermelésben, valamint Európa legnagyobb gabona-, cukor-, burgonya- és hústermelője. Sokoldalú iparából a gép-gyártás, az autóipar, a vegyipar, az atomenergia-ipar és az elektronikai ipar a legjelentősebbek.

Gazdaságának legfontosabb ágazata azonban a szolgáltatás, ebből is kiemelkedik az idegenforgalom: Franciaország – évi 90 millió külföldi turistával – a világ leglátogatottabb országa, idegenforgalmi bevétele pedig a második legnagyobb. További érdekesség, hogy az Eiffel-tornyot évente 7 millióan látogatják, ennek kb. 75%-a külföldi turista.

Oktatás

Franciaországban az állami közoktatás ingyenes. Az alapfokú oktatás két része: óvoda (école maternelle) és az általános iskola alsó tagozat (école élémentaire). A középfokú oktatás 7 évig tart és szintén két szakaszból áll: collège és lycée (felső tagozat és gimnázium). Érdekesség, hogy a középfokú oktatás a 6. osztállyal kezdődik, és csökkenő számsorrendben folytatódik. A gimnázium három osztálya így: a második, első és a terminale (vagyis „befejező”) évek. A középiskolai tanulmányok végén, általában 18 éves korban, a diákoknak Franciaországban is érettségit vagy szakmai érettségit kell tenniük. (Az érettségi vizsgát – baccalauréat/bac – Napóleon vezette be Franciaországban 1808-ban.)

Nyelvek

Franciaország hivatalos nyelve természetesen a francia (a „Köztársaság nyelve”), de tízezrek kommunikálnak a mindennapjaikban olyan regionális nyelveken, mint például a breton, baszk, elzászi, provanszáli vagy a korzikai.

Étkezés, gasztronómia

A francia étkezési hagyomány rendkívül gazdag. Sőt 2010-től a francia gasztronómiai kultúra és rituálék szerepelnek az UNESCO kulturális világörökségének a listáján. Megszámlálhatatlan ételkülönlegesség van, nem is lehetne ezeket felsorolni. Minden tájegységnek megvan a maga helyi vagy regionális specialitása, amelyre nagyon büszkék az ott lakók, és amelyet biztosan szívesen kínálnak vendégeiknek, akár ők maguk készítették, akár úgy, hogy kedvenc boltjukban vásárolták. Ilyen a bretagne-i pite (galette), a lotaringiai tejszínes-tojásos lepény (quiche lorraine), az elzászi szalonnás-hagymás kenyérlángos (tarte flambée), a burgundiai fahéjas-gyömbéres, édeskés – fűszeres kenyér (pain d’épices), ami tulajdonképpen mézeskalács sütőformában, a lyon-i mandulás-mogyorós praliné (praline rose), a mediterrán lecsó (ratatouille), a nizzai olivás-halas saláta (salade niçoise), stb., nem beszélve a közismert baguette-ről, a mindenhol elterjedt tenger gyümölcse-tálakról (fruits de mer) és egyéb finomságokról, mint például a croissant vagy a pain au chocolat (csokis párna).

A francia sajtok nem kevésbé híresek, mint a borok. Egy mondás szerint annyi fajta francia sajt van, mint ahány nap az évben. A valóságban azonban jóval több. Nemcsak minden tájegységnek, hanem szinte minden kisebb-nagyobb településnek van valamilyen saját sajtja (tehén, kecske vagy juh), amelyet az adott helyi névvel illetnek: camembert (egy normandiai falu neve), roquefort (kisváros Landes megyében), brie, cantal, tomme de Savoie, comté, morbier, bleu d’Avergne, St-Maure, St-Nectaire vagy az Alpok híres sajtja, a beaufort. A hagyományos étkezésben a franciák a sajtot külön eszik, legtöbbször a főétkezés végén, salátával, vagy az után, mintegy harmadik vagy negyedik fogásként, külön tálcán tálalva.

Sport

A francia sportos nemzet, messzire visszanyúló hagyományokkal. Közkedvelt hétköznapi elfoglaltság a futás, kerékpározás, túrázás, ezeket a legidősebb korosztály is gyakorolja. Klubszinten a legnépszerűbb sportágak természetesen a labdarúgás, majd a tenisz, a lovaglás, a dzsúdó, a kosárlabda, a kézilabda, a síelés. Franciaországnak van az ötödik legtöbb olimpiai érme.

Időjárás

Franciaországban négy éghajlati hatás tükröződik, ennek megfelelő időjárással: nyugaton és északnyugaton óceáni (a nyár szelesebb, csapadékosabb és kevésbé meleg, mint nálunk), a középső tájakon és keleten kontinentális (mint nálunk), délen és délkeleten mediterrán (forró és száraz nyár), illetve az Alpokban és a Pireneusokban hegyvidéki (kellemes nyár).

Biztonság

A közintézmények, emlékművek, idegenforgalmi látványosságok, vallási emlékhelyek, létesítmények, a tömegközlekedés, valamint a külföldi képviseletek védelme megfelelő.
Franciaországban ajánlatos a kellő körültekintés a tömegrendezvényeken (pl. sport- vagy kulturális), sűrűn látogatott helyeken.

Nagykövetségek, konzulátusok elérhetőségei

• Konzuli hivatal, Párizs
7, Square Vergennes, 75015 Paris
E-mail: consulate.par@mfa.gov.hu
Tel: (00) (33) 01 56 81 02 30

• Tiszteletbeli konzul – Bordeaux
Château de Sauviac, 33430 Sauviac
E-mail: debaillenx.aymar@gmail.com
Ügyelet: (00) (33) 06 08 55 68 57

• Tiszteletbeli konzul – Marseille
Consulat de Hongrie
World Trade Center Marseille Provence
2, rue Henri Barbusse, 13001 Marseille
Tel: (00 (33) 06 03 29 87 70
E-mail: consul@consulat-hongrie-marseille.org
Honlap: https://www.consulat-hongrie-marseille.org

• Tiszteletbeli konzul – Mulhouse
5, rue Zimmersheim, 68400 Riedisheim-Mulhouse
Tel: 00 (33) 03 89 44 54 64
E-mail: consul@consulat-hongrie-mulhouse.org

• Tiszteletbeli konzul – Nancy
16, rue de Bitche, F-54000 Nancy
Ügyelet: (00) (33) 06 48 78 41 42
E-mail: consulathongrienancy@yahoo.fr

• Tiszteletbeli konzul – Nantes
Résidence Les Peintres
6 rue Francis Picabia, 44700 ORVAULT
Ügyelet: 33 (06) 07 31 67 83
E-mail: consulat.dehongrie.nantes@orange.fr

• Tiszteletbeli konzul – Nîmes
1, place de l’Ecluse, 3000 Nîmes
Telefon: : (00) (33) 06 38 13 78 18
E-mail: consulongria@gmail.com

• Tiszteletbeli konzul – Rennes
Charles Tillon avenue 4. Centre d’Affaires Ile-de-France, 35000 Rennes
Telefon: (00) (33) 06 80 67 07 31
E-mail: consul.hng@gmail.com

• Tiszteletbeli konzul – Rouen
66 quai de Boisguilbert B.P.4032, 76021
Rouen Cedex 3
Telefon: (00) (33) 01 47 71 02 22 (vonalas)
Ügyelet: (00) (33) 06 03 80 51 42 (mobil)
email: mesterdeparajd.laszlo@neuf.fr

• Tiszteletbeli konzul – Tours
10 rue Leonard de Vinci, 37000 Tours
Telefon: (00) (33) 02 47 49 75 40
Ügyelet: (00) (33) 06 18 47 13 51
E-mail: association.icth@wanadoo.fr

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Forrás:

Konzuli tájékoztatás – Magyarország külképviseletei külföldön
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)

Konzuli tájékoztatás – Utazási tanácsok országonként
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)