Kiskorú kiutazása esetén javasolt szülői nyilatkozatot is kitölteni.
Nyilatkozatminta és további információk

A Külgazdasági és Külügyminisztérium havonta frissülő információs oldala elérhető itt.

Az országba történő eljutáshoz itt talál információt.


Főbb adatok

Terület
: 70 273 km²

Népesség: 4 761 865 fő

Államforma, közigazgatás: köztársaság

Vezetők: államfő: Michael D. Higgins, kormányfő: Leo Varadkar

Főváros: Dublin

Fontos nagyvárosok: Galway, Cork, Limerick, Waterford

Hivatalos nyelv: ír (gael), angol

Pénznem: euró

Gazdaság

Főbb mezőgazdasági termények, termékek: árpa, burgonya, búza; marhahús, tejtermékek.
Főbb iparágak: gyógyszeripar, vegyipar, számítógépipar (hardver- és szoftvergyártás), élelmiszeripar (ital, sör); orvosi eszközök gyártása.

Írország még a 20. század nagy részében is a nyugati világ gazdaságilag fejletlen, alacsony népességű, kis területű országa volt. Nehezen ért el sikereket a nem-mezőgazdasági jellegű termékek gyártásában, soha nem volt katonai nagyhatalom. Ezzel szemben Írország az elmúlt évtizedben tapasztalt gazdasági növekedése a legnagyobb dinamizmust mutatta az Európai Unióban. Példaértékű, ahogyan az írek megfelelő körülményeket teremtettek, hogy az ország a multinacionális cégek számára vonzó telephellyé váljon.

Oktatás

Írország nem rendelkezik nemzeti szintű óvodarendszerrel. Az általános iskolai képzés két részből tevődik össze: 4-6 éves korig és 6-12 éves korig. Az általános iskola utolsó három éve a középiskolára előkészítő oktatásnak minősül. 12-15 éves kor között a diákok középiskolai előkészítő, illetve szakmai képzésben is részt vehetnek (Junior Cycle). A harmadik év végén a vizsgaköteles tantárgyakból vizsgát tesznek a diákok (Junior Certificate). Ezt követően a diákok további kétévi tanulás (Senior Cycle) után kapják meg az érettségi bizonyítványukat (Leaving Certificate). Az ír felsőoktatásban az egyetemeken baccalaureátusi fokozat (3-4 éves képzésben), Master (további 1-3 éves képzésben) és doktorátusi fokozat szerezhető.

Kultúra

Írország, kis mérete ellenére, nagymértékben hozzájárult a világirodalom gazdagságához, mind ír, mind angol nyelven. Különösen híres szerzői James Joyce, Bram Stoker, Jonathan Swift, Oscar Wilde és a négy Nobel-irodalmi díjas: William Butler Yeats, George Bernard Shaw, Samuel Beckett és Seamus Heaney.
A népzene és a tánc ír hagyománya szintén széles körben ismert és mindkettőt az 1950-es években újradefiniálták. Az 1960-as évek során, és az amerikai népzenei mozgalom hatására, újra felébredt az érdeklődés az ír hagyomány iránt. Legismertebb együttesek a Dubliners, a Clancy Brothers és a Sweeney’s Men, valamint az olyan személyek, mint Seán Ó Riada. Az éves Fleadh Cheoil na hÉireann az ír zene legnagyobb fesztiválja Írországban.

Vallás

2011-es felmérés alapján a lakosság 84%-a római katolikus, 7,6% – vallás nélküli, 2,8% – anglikán, 1% – muzulmán, 1% – ortodox keresztény. Észak-Írországban a mai napig komoly probléma a vallási köntösben megjelenő etnikai konfliktus.

Gasztronómia

A hagyományos ír ételek bőségesek, és kalóriadúsak, általában marha- vagy birkahúsból készülnek, rengeteg gumós zöldséggel, mint a burgonya, a répa, a hagyma és a fehérrépa. Ilyen tradicionális étel az ír pörkölt.

Sport

Írországban a hurling és az ír foci a nemzeti sport. Az ír focit nem fizetett “profik” űzik, s Írországon kívül szinte sehol nem játsszák. A hurling a leggyorsabb szabadtéri sport a világon, amelyre minden ír rendkívül büszke. Ezeken kívül igen népszerű az európai labdarúgás és a rögbi.

Időjárás

Írország éghajlata az Észak-atlanti-áramlat meleg vizeinek köszönhetően sokkal enyhébb, mint más, hasonló földrajzi szélességű területeké. Az átlagos téli hőmérséklet +4,5 – +7 °C, ami 14 fokkal magasabb, mint az azonos szélességi körön fekvő helyeké általában. Mivel nyáron az óceán hűt, ezért a hőmérséklet csak 15–17 °C. A csapadék sok, 1500–2500 mm. Megoszlása egész évben egyenletes.

Biztonság

Az ország általános biztonsági környezete jónak mondható, megfelel a nyugat-európai átlagnak. A nagyvárosok bizonyos negyedeiben (különösen Észak-Dublin egyes részein) a szervezett bűnözési tevékenység és a bandabűnözés fokozottan érzékelhető, előfordulhatnak erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények. Minden nagyvároshoz hasonlóan itt is javasolt az elővigyázatosság. Bajba jutott turisták segítségért fordulhatnak az ITAS nevű szervezethez is.

Utazás, közlekedés biztonsága

A baloldali menetirányra tekintettel fokozott figyelmességgel közlekedjünk az ország útjain. Az alacsonyabb besorolású utak nagyon keskenyek és kacskaringósak; ezeken fokozott óvatosság indokolt.

További hasznos információ az országról

Vészhelyzet esetén: A „999” számot kell hívni. Itt a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság is elérhető.

Nagykövetségek, konzulátusok elérhetőségei

MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGE DUBLIN
Cím: 2 Fitzwilliam Place, Dublin 2 D02 K227
Előhívó: (00) (353) (1)
Telefon: 661 3091; 661 3092; 661 3087
Fax: 661-28-80
Nagykövet: Manno István
E-mail: mission.dub[at]mfa.gov.hu
Konzuli ügyek: konz.dub[at]mfa.gov.hu

Forrás:

Konzuli tájékoztatás – Magyarország külképviseletei külföldön
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)

Konzuli tájékoztatás – Utazási tanácsok országonként
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)