Kiskorúak beutazása

Málta területén kiskorú felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Ha azonban a kiskorú a szülők jóváhagyásával tartózkodik Máltán, az felügyeletnek számít, ahogy az is, hogy ha nyelviskolai tanfolyamon vesz részt. A beutazás tekintetében Máltán is az általános schengeni szabályok érvényesek, tehát nem akadályozzák az érkezők beutazását, függetlenül attól, hogy kiskorú személyről van-e szó.
Kérjük, hogy az egyénileg utazó kiskorú tanuló a szülői nyilatkozatot, továbbá a máltai nyelviskola hivatalos igazolását tartsa magánál a beutazáskor.
A szülők által együttesen aláírt nyilatkozatot, amelynek tartalmaznia kell mind a kiutazás célját, mind az időtartamát, célszerű angol nyelven kiállítani és közjegyző előtt hitelesíttetni. (Ha a gyermeket csak egy szülő neveli, akkor csatolni kell a válási és gyermekelhelyezési okiratot, a házastárs elhunyta esetén pedig a halotti anyakönyvi kivonatot.)
Nyilatkozatminta és további információk

A máltai nyelviskolák minősítését is végző ELT Council hasznos kiadvánnyal segíti a magyar tanulókat máltai tartózkodásuk alatt.


A máltai utazás szervezésénél figyelembe kell venni azt is, hogy a légitársaságok is alkalmazhatnak saját szabályokat arra vonatkozóan, hogy hány éves kortól repülhet egyedül kiskorú személy.
Bővebb információ kiskorúakra vonatkozó különleges előírásokról

A Külgazdasági és Külügyminisztérium havonta frissülő információs oldala elérhető itt.

Az országba történő eljutáshoz itt talál információt.

Főbb adatok

Terület
: 316 km²

Népesség: 423 374 fő

Államforma, közigazgatás: köztársaság

Vezetők: köztársasági elnök: George Vella, miniszterelnök: Robert Abela

Főváros: Valletta

Fontos nagyvárosok: Mdina, Marsaskala, Marsaxlokk

Hivatalos nyelv: máltai, angol

Pénznem: euró

Gazdaság

Málta tagja az Európai Uniónak és az euróövezetnek. Gazdaságának erősségei az ország stratégiai elhelyezkedése (a Földközi-tenger közepén található Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet közötti kereszteződésen), teljesen kiépített nyitott piacgazdasága, többnyelvű népessége (a máltai emberek 88% -a beszél angolul), produktív munkaerő, alacsony társasági adó, valamint fejlett pénzügyi és IKT-klaszterek. A gazdaság a külkereskedelmen, az elektronikai gyártáson, az turizmuson és a pénzügyi szolgáltatásokon nyugszik. 2014-ben több mint 1,7 millió turista látogatta meg a szigetet.

Oktatás

Málta oktatási rendszerét négy szakaszra osztják: óvodai (3–5 évesek), alapfokú (5–11 évesek), középiskolai (11–16 évesek) és felsőfokú iskolák. Az óvodai oktatás nem kötelező, de az állam teljes mértékben finanszírozza. Az alapfokú oktatás 11 éves korig tart, ezután a felvételi vizsgák alapján kerülnek be a diákok a középiskolába. 16 évesen középfokú oklevelet nyújtó (NEC) vizsgákat, 18 éves korukban pedig egyetemi felvételi vizsgákat tesznek. A máltai általános és középiskolások mintegy 30% -a magániskolába jár, amelyek többségét a katolikus egyház működteti. Málta legjelentősebb felsőoktatási intézménye a Máltai Egyetem, amely 1552 óta működik.

Kultúra

Málta kultúrája tükrözi azokat a különféle társadalmakat, amelyek az évszázadok során érintkezésbe kerültek a máltai szigetekkel, ideértve a szomszédos mediterrán kultúrákat, valamint azoknak a nemzeteknek a kultúráját, amelyek Máltát hosszú ideje uralták a függetlenség előtt, 1964-ben.
Málta hagyományos mesterségei, ételei és szokásai ma már főként Għawdexen, spanyol nevén Gozon, Málta második legnagyobb területű és lakosságú szigetén találhatók meg. Legfontosabb ezek közül a csipkeverés, a korongozás. Szinte az egész országban létezik még azonban a templom búcsújának nagyszabású megünneplése (festa), amely egyes helységekben körmenettel egészül ki.

Vallás

A 2018. évi felmérés szerint a máltai lakosság túlnyomó többsége a kereszténynek vallja magát (95,2%), a fő felekezet pedig a katolikus (93,9%). Ugyanezen jelentés szerint a lakosság 4,5% -a vallotta magát ateistának vagy agnosztikusnak – ez az egyik legalacsonyabb adat Európában.
A máltai alkotmány a katolikus vallást mint államvallás nevezi meg, és ez tükröződik a máltai kultúra különféle elemeiben is. Az utóbbi években azonban az egyház befolyása és jelentősége csökkent.

Gasztronómia

A máltai gasztronómiát, a közelség miatt jelentősen befolyásolja a szicíliai és észak-afrikai konyha, de ettől függetlenül megőrizte egyedi vonásait, különleges megoldásait. Hamisítatlan mediterrán ízvilággal találkozhatunk, sok hallal és tenger gyümölcsével, zöldséggel, tésztával, hússal, kenyérrel, sajttal és olíva olajjal.

Sport

Az országban a legnépszerűbb sportág a futball, de a teremfocit is sokan űzik. A vízilabda és a kosárlabda is népszerű sportok. A szigeteken az adottságoknak köszönhetően 1200-nál is több sziklamászó útvonal van, amelyeket sokan látogatnak.

Időjárás

Az éghajlat mediterrán, enyhe, esős telekkel és forró, száraz nyarakkal. Az év nagy részében kék ég és ragyogó napsütés jellemzi. A nyár forróságát enyhítik a szinte folyamatosan fújó északnyugati szelek. Ezt időnként a Szahara felől érkező forró és rendkívül párás légáramlat szakítja meg, amely nehézzé teszi az emberi szervezet lehűlését. Ezt a szelet Máltán xlokknak nevezik, de meglehetősen ritkán fordul elő szélsőséges mértékben.

A nyár általában szeptember végén ér véget, amikor az Atlanti-óceán felől érkező légáramlatok elérik a szigeteket. A hirtelen viharos időjárás után a hőmérséklet lassan csökken, és még a Szent Márton nyara (október vége, november eleje) is napos és meleg lehet. Ez a mezőgazdasági művelés fő időszaka.

A máltai telet az európai hideg, a szaharai forró, és az atlanti-óceáni hűvös légtömegek váltakozása határozza meg. Hidegebb időszakokban hó is hullhat, ám a fagy ismeretlen a szigeteken.
További jelentősebb szelei a majjistral (misztrál, az Atlanti-óceán felől), tramuntana (északról) és a grigal (északkeletről).

Biztonság

Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak. Az a magyar állampolgár, aki ott tartózkodása során elveszti úti okmányát vagy ellopják tőle, ideiglenes úti okmányt kaphat, ehhez először vetessen fel jegyzőkönyvet egy máltai rendőrségi irodán, majd keresse fel Magyarország római nagykövetségének vallettai irodáját (lsd. alább).

Utazás, közlekedés biztonsága

A baloldali menetirányra tekintettel fokozott figyelmességgel közlekedjünk az ország útjain. Az alacsonyabb besorolású utak nagyon keskenyek és kacskaringósak; ezeken fokozott óvatosság indokolt.

További hasznos információ az országról

Vészhelyzet esetén: Minden baleset, vészhelyzet, bűncselekmény esetén a 112-es szám hívásával kérhető segítség.

Nagykövetségek, konzulátusok elérhetőségei:
Magyarország Római Nagykövetségének Irodája, Valletta
Europa Centre
Level 3, Office 18A,
Triq Sant’ Anna 58,
Floriana FRN1400

Telefon: +35621244310
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által üzemeltetett konzuli tájékoztatási és vészhelyzeti ügyeleti telefonvonal a +36 80 368 036. WhatsApp-on a +36 30 363 6111, Viber-en pedig a +36 30 363 6555 telefonszámok használhatók elsősorban szöveges üzenetek küldésére.


Forrás:

Konzuli tájékoztatás – Magyarország külképviseletei külföldön
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)

Konzuli tájékoztatás – Utazási tanácsok országonként
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)