Kiskorúak beutazása törvényes képviselő nélkül
A német szövetségi rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a németországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.
Nyilatkozatminta és további információk

A Külgazdasági és Külügyminisztérium havonta frissülő információs oldala elérhető itt.

Az országba történő eljutáshoz itt talál információt.

Főbb adatok

Terület
: 357 386 km², ezzel Európa 7. legnagyobb országa, mintegy négyszer akkora, mint Magyarország.

Népesség: 83 millió fő, ezzel Európa 2. legnépesebb országa

Államforma, közigazgatás: parlamentáris szövetségi köztársaság (Bundesrepublik Deutschland). Németország 16 szövetségi államra (Bundesland) tagolódik.
Németország az Európai Unió alapító tagja, egyike a római szerződést 1957-ben aláíró hat országnak, melyek létrehozták az Európai Gazdasági Közösséget.

Vezetők: szövetségi kancellár (kormányfő): Olaf Scholz, szövetségi elnök (államfő): Frank-Walter Steinmeier

Főváros: Berlin

Fontos nagyvárosok: Hamburg, München, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt am Main.

Pénznem: euró

Gazdaság

Németország az Európai Unióban politikai és gazdasági szempontból is az egyik legmeghatározóbb szereplő. Az Európai Unió népességének mintegy 1/6-át tömörítő Németország adja az Európai Unió termelésének közel 1/3 részét. Kína, az Egyesült Államok és Japán után Németországé a Föld negyedik legerősebb gazdasága.
Németország meghatározó szerepet játszik a magyar külkereskedelemben is. Kivitelünk 40%-a ezen a piacon talál vevőre. Sokoldalú iparából a gépgyártás, a vegyipar és az elektrotechnika-elektronika emelkedik ki.

Oktatás

Németországban a teljes oktatási rendszer állami felügyelet alatt áll. A szövetségi struktúra szerint azonban az oktatás a tartományok hatáskörébe tartozik, így nemzeti szinten az oktatás kevés területe van szabályozva. A tartományok hatáskörébe tartozik például a tanterv, az iskolaév meghatározása, a tanárok fizetésének meghatározása, a vizsgák, illetve a követelményrendszer kidolgozása.
A kötelező iskolai oktatás – tartománytól függően 10-12 évig – a 6. életévtől 18 éves korig tart. A jelenlegi kötelező oktatás iskola előtti, általános iskolai és középiskolai részre oszlik. A nyári szünet 6 hetes, az összes többi ünnepre hét hét áll rendelkezésre.

Kultúra

A világ kulturális örökségéhez Németország jelentős mértékben hozzájárult. Már gyerekkorban találkoznak a magyar gyerekek is a Grimm-testvérek nevével, általános iskola alsó tagozatában Erich Kästner könyveivel, később Goethe, Schiller, Heine, Brecht vagy Thomas Mann műveivel. Németország számos gondolkodót, filozófust és tudóst adott a világnak, német származású Einstein, Siemens, Ohm, Röntgen, Hegel, Schopenhauer vagy Marx is.

Németországot a klasszikus zene bölcsőjének tartják Bach, Händel, Beethoven vagy Wagner munkássága miatt. A fiatalok körében népszerű az elektronikus és indusztriális zene, legismertebb képviselői a Kraftwerk, Tangerine Dream vagy az Einstürzende Neubauten. Népszerű együttesek: Die Fantastischen Vier, Die Toten Hosen, Die Ärzte, Rammstein.

Vallás

A népesség kétharmada keresztény vallású, a keresztények fele (a teljes népesség 33%-a, főként a délen és nyugaton élők) katolikus, fele (szintén a teljes népesség 33%-a, főként északon és keleten) protestáns. Körülbelül 3 millió muszlim (legtöbbjük török származású) él Németországban.

Gasztronómia

A németeknél a főétkezés az ebéd. Ahogyan a magyar konyhában, a németben is fontos a szerepe a húsnak és a burgonyának. Kedveltek a különböző tésztaételek is, mint például a nokedli, a nudlifélék és gombócok. Jellegzetes német főételek és köretek pl.: a sertéssült (Schweinebraten), különféle kolbászok (Bratwurst, Currywurst, Weißwurst, Frankfurter), savanyú káposzta (Sauerkraut), gombóc (Semmelknödel), galuska (Spätzle).
Az édességek közül népszerű a feketeerdő-torta (Schwarzwälder Kirschtorte), a berlini lekváros, mandulás Berliner Schnitten, a müncheni fánk, a csokoládéval bevont száraz piskótatészta (Baumkuchen), a túrótorta (Käsekuchen), piros gyümölcskompót (Rote Grütze).

Sport

A sport lényeges része Németország életének. 27 millió német tagja valamely sportegyesületnek, és további 12 millió űz egyéni sportot. A labdarúgás a legnépszerűbb sportág. A Bundesliga a világ második legnagyobb átlagnézőszámmal rendelkező hivatásos sportbajnoksága. A német labdarúgó válogatott számos alkalommal megnyerte a labdarúgó világbajnokságot és Európa-bajnokságot. Egyéb népszerű sportágak az országban a kézilabda, a röplabda, a kosárlabda, a jégkorong és a tenisz. Németország a világ egyik vezető országa a motorsportokat tekintve. Legendás versenypályái, futamgyőztes autómárkái, csapatai és versenyzői vannak.

Időjárás

Németországban általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon.

Biztonság

A közintézmények, emlékművek, idegenforgalmi látványosságok, vallási emlékhelyek, létesítmények, valamint a külföldi képviseletek védelme megfelelő.
Németországban is ajánlatos a kellő körültekintés a tömeges (pl. sport- vagy kulturális) rendezvényeken, sűrűn látogatott helyeken.

Nagykövetségek, konzulátusok elérhetőségei

Berlin, Konzuli Hivatal: 00-49-30-203-100 (Magyarországról), 030-203-100 (Németországból) consulate.ber@mfa.gov.hu
Berlin, Nagykövetség: 00-49-30-203-100, mission.ber@mfa.gov.hu
Stuttgart, Főkonzulátus 00-49-711-7269630, mission.stu@mfa.gov.hu
München, Főkonzulátus: 00-49-89-962280-00, mission.muc@mfa.gov.hu
Düsseldorf, Főkonzulátus: 00-49-211-302-169-0, mission.dus@mfa.gov.hu

Forrás:
Konzuli tájékoztatás – Magyarország külképviseletei külföldön
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)

Konzuli tájékoztatás – Utazási tanácsok országonként
Konzuli Szolgálat (kormany.hu)