A dokumentum célja, hogy a pályázás folyamatának lépéseit bemutassa, és annak minden lényeges pontjára rámutató, rendszerező áttekintést biztosítson.

Sikeres pályázat benyújtásához azonban elengedhetetlen az EGYÉNI NYELVISKOLAI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ismerete.

A Tempus Közalapítvány a felmerülő kérdések alapján fenntartja a dokumentum módosításának lehetőségét.

Tartalom

 1. LÉPÉSEK A PÁLYÁZAT ELŐKÉSZÍTÉSÉRE
  1.1 Tájékozódás
  1.2 Döntéshozatal: egyéni vagy csoportos pályázat
  1.3 Kurzusválasztás, tervezés
 2. LÉPÉSEK A PÁLYÁZATI FELÜLET MEGNYITÁSA UTÁN
  2.1 Regisztráció és adategyeztetés
  2.2 Az egyéni pályázat elindítása
  2.3 Szülői hozzájárulási és felelősségvállalási nyilatkozat
  2.4 A választott kurzusok megjelölése
  2.5 Pályázat benyújtása
  2.6 A nyelviskolai befogadás/elutasítás
 3. LÉPÉSEK NYERTES PÁLYÁZAT ESETÉN
  3.1 Támogatói döntés
  3.2 Az utazás szervezésének megkezdése
  3.3 Egyeztetés a nyelviskolával

1.    LÉPÉSEK A PÁLYÁZAT ELŐKÉSZÍTÉSÉRE

 1.1 Tájékozódás

Amennyiben a 2019/20-as tanévben a Külföldi Nyelvtanulási Programban egyéni pályázatra jogosult tanuló és a szülő(k)/gondviselő úgy dönt, hogy egyéni nyelviskolai pályázatot nyújt be, a folyamat első lépése a programról való részletes tájékozódás.

Ehhez kérjük, elsőként olvassa el a program pályázati felhívását:

további tájékozódáshoz hasznos lehet:

információk ismerete.

 1.2 Döntéshozatal: egyéni vagy csoportos pályázat

A Külföldi Nyelvtanulási Programban minden 9. és 11. osztályos gimnáziumi és szakgimnáziumi tanuló jogosult részt venni (lásd EGYÉNI NYELVISKOLAI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2. fejezet)[1], a támogatás elnyeréséhez azonban pályázat benyújtására van szükség.

A 2019/20-as tanévben lehetőség van egyéni vagy csoportos kiutazás megpályázására nyelviskolai képzés esetén.

Csoportos nyelviskolai pályázatot a tanulóval jogviszonyban álló köznevelési intézmény vagy annak fenntartója adhat be. Ebben az esetben a pályázó intézmény számos szervezési feladat elvégzését (pl. egyeztetés a nyelviskolával, kiutazás megszervezése, kísérőtanár biztosítása) magára vállalja. Az iskolák részvétele és csoportok szervezése a Külföldi Nyelvtanulási Programban nem kötelező feladata az köznevelési intézményeknek/fenntartóknak.

Nagyon sok középiskola jelezte csatlakozási szándékát a programhoz, ezért javasoljuk, hogy mielőtt az egyéni pályázat mellett dönt, érdeklődjön iskolájában az intézmény által szervezett tanulmányutakról.

A Külföldi Nyelvtanulási Programban lehetőség van arra, hogy a tanuló (szülője/gondviselője a tanuló számára) egyéni pályázatot nyújtson be. Ebben az esetben a pályázó tanuló – és szülei/gondviselője – feladata a kurzus kiválasztása, az utazás megszervezése, a biztosítások megkötése. Az utazás is egyénileg, felnőtt kísérete nélkül történik.

Annak ajánljuk, hogy egyénileg pályázzon, aki

 • megbízható nyelvtudással, jó kommunikációs készséggel rendelkezik,
 • magabiztos, és szereti a kihívásokat,
 • szeretne kilépni a komfortzónájából,
 • önálló és felelősségteljes,
 • van már külföldi utazási tapasztalata,
 • jó problémamegoldó képességgel rendelkezik,
 • magas fokú nyelvtudását szeretné tudatosan továbbfejleszteni a megfelelő kurzus kiválasztásával.

 1.3 Kurzusválasztás, tervezés

Egyéni nyelviskolai pályázat esetében is az angol, a francia és a német nyelvek közül lehet választani (2). A Külföldi Nyelvtanulási Programban kizárólag a www.knyp.hu/kurzuskereso oldalon szereplő kurzusokon való részvétel támogatható.

A tanuló számára megfelelő kurzusok kiválasztásához figyelembe kell venni a tanult nyelvek szintjét (egyéni pályázat esetén fontos, hogy a választott nyelvet már eleve magasabb szinten ismerje a célországban való önálló boldogulás érdekében), az úticél kiválasztásakor át kell tekinteni a kiutazás módjának lehetőségeit (utazás hossza, bonyolultsága, átszállások száma).

Az egyénileg utazó kiskorúak utazásával és külföldi tartózkodásával kapcsolatos hasznos tippeket és információkat a program honlapján olvashatnak (https://www.knyp.hu/hu/utazas). Az oldalt folyamatosan frissítjük.

Az egyénileg pályázók a 2020 februárjában megnyíló online pályázati felületen tudják a pályázat során a választott kurzusokat megadni.

Mivel tud az egyéni pályázó felkészülni a sikeres pályázat benyújtására?

Az egyéni pályázatban legalább 1, legfeljebb 20 kurzust lehet kiválasztani. A sikeres pályázás érdekében érdemes minél több kurzust összegyűjteni, amelyeknek helyszíne, időpontja, programja leginkább megfelel a tanuló elképzeléseinek, ahová az egyénileg kiutazó tanuló kényelmesen el tud jutni. Hasznos a kurzusokat könyvjelzőként elmenteni, a kurzuskódot, a dátumot és a nyelviskola nevét feljegyezni.

Kérjük, hogy az egyénileg pályázók pályázatuk sikeres elbírálását megelőzően, előfoglalás érdekében ne vegyék fel közvetlenül a kapcsolatot a választott nyelviskolával, mert az egyéni tanulók jelentkezését kizárólag az online pályázati rendszerben fogadják a célországi nyelviskolák.

A nyelviskolák az online pályázati rendszeren keresztül történő jelentkezéskor adatvédelmi okokból kizárólag a tanuló életkorát, nemét, nyelvi szintjét és speciális igényeit (pl. akadálymentes iskola és szállás) látják, hogy a tanuló fogadásáról dönteni tudjanak. Tehát a tanuló személyes adatait, így a nevét sem kapják meg, vagyis az esetleges előzetes megegyezéseket nem tudják figyelembe venni a jelentkezések visszaigazolásakor.

2.    LÉPÉSEK A PÁLYÁZATI FELÜLET MEGNYITÁSA UTÁN

A Külföldi Nyelvtanulási Programban az érintett tanulók alanyi jogon vehetnek részt, a támogatás elnyerésére azonban pályázni kell.

A Külföldi Nyelvtanulási Program online pályázati felülete 2020 februárja során nyílik meg a következő linken: https://www.knyp.hu/hu/palyazom.

Az egyéni pályázóknak a pályázati felület megnyitását követően 60 nap áll rendelkezésre a pályázat elkészítésére és benyújtására.

Érvényes pályázatot a 2019/20-as tanévben kizárólag a https://www.knyp.hu/hu/palyazom felületen lehet beadni.

2.1 Regisztráció és adategyeztetés

A 2019/20-as tanévben a Külföldi Nyelvtanulási Programban egyéni pályázat beadására jogosult tanulót a pályázati folyamat megindításához regisztrálni kell az online pályázati felületen.

A regisztráció és adategyeztetés folyamatának lépései a következők:
A. Felhasználói regisztráció
B. A tanuló pályázati jogosultságának ellenőrzése
C. A jogosult tanuló adategyeztetése

A. Felhasználói regisztráció

Pályázatot regisztrált felhasználó nyújthat be. Regisztrációt bárki készíthet (jogosult tanuló, vagy szülője, vagy egyéb, e-mail címmel, internet-hozzáféréssel, minimális számítógépes ismerettel rendelkező személy). Fontos, hogy kiskorú tanuló személyes adatait kizárólag a szülő engedélyével lehet harmadik félnek átadni!

A regisztrációt maga a pályázó tanuló is el tudja végezni, kiskorú tanuló esetében viszont csak a szülő(k)/gondviselő engedélyével, felügyeletével végezhető el a regisztráció.

A regisztrációhoz a regisztráló nevét, e-mail címét (amit rendszeresen használ) és a kommunikáció elsődleges nyelvét kell megadni (kérjük, hogy pályázóink választott kiutazási célországtól függetlenül a magyart jelöljék meg).

A regisztráció során kötelező az adatkezelési tájékoztató és a szoftverhasználati szerződés elfogadása.

A rendszer e-mailben regisztrációs linket küld a fent megadott e-mail címre. Erre a linkre kattintva lehet tovább haladni a tanulói regisztráció és adategyeztetés folyamatában.

A pályázati felületen a biztonsági szintnek megfelelő jelszó (3) beállításával véglegesíthető a regisztráció.

Amennyiben megfelelő jelszó került megadásra, a regisztráció véglesült, és a felhasználó a „Belépés” menüpontra kattintva, e-mail cím és jelszó megadása után beléphet a KNyP rendszerébe.

Ekkor a felhasználó (regisztráló személy) a „Tanuló hozzárendelése” menüpontra kattintva tanulót regisztrálhat a pályázati rendszerben.

Egy regisztráló személy maximum 7 jogosult tanulót regisztrálhat a „Tanuló hozzárendelése” gombra való ismételt kattintással. Tehát amennyiben pl. egy szülő több jogosult gyermeke számára kíván pályázatot benyújtani, úgy ezt felhasználóként megteheti: a tanuló hozzárendelése gombbal valamennyi érintett tanulót megadja, és a későbbiekben az ő pályázataikat elkülönülten, a tanuló kiválasztásával tudja kezelni.

B. A tanuló pályázati jogosultságának ellenőrzése

Tanulót a „Tanuló hozzárendelése” gombra kattintva lehet regisztrálni.

A tanulói regisztráció következő lépése során a rendszer ellenőrzi a tanuló jogosultságát a programban való részvételre, a tanuló alapvető adatainak megadásával.

A tanulói adatok megadásához kérjük, az adategyeztetés során vegye kézbe a tanuló okmányait: Diákigazolvány és Személyi Igazolványát / Lakcímkártyáját, és PONTOSAN azok szerint adja meg az adatokat! Amennyiben helytelen adatot ad meg, a rendszer nem engedi tovább az adategyeztetési folyamatban!

A jogosultság ellenőrzéséhez az alábbi adatok megadása szükséges:
• a tanuló oktatási azonosítója (amely a Diákigazolványon található, 7-es számmal kezdődő, 11 jegyű szám),
neve (kérjük, hogy a Diákigazolványnak megfelelően adja meg),
születési neve,
születési időpontja,
anyja lánykori neve (kérjük, hogy a tanuló Személyi igazolványának / Lakcímkártyájának megfelelően adja meg).

Amennyiben a rendszer a tanulót az általa megadott adatok alapján jogosultként azonosítja, úgy a tanuló számára lefolytatható a Külföldi Nyelvtanulási Programban való részvételéhez szükséges adategyeztetés.

Az azonosítás időt vehet igénybe, kérjük, várjon türelemmel!

Amennyiben a rendszer a tanulót nem azonosítja jogosultként, feltehetően hibásan adott meg adatot. Kérjük, lépjen ki a felhasználói fiókjából, majd lépjen be újra, és kezdje újra a tanulói hozzárendelést. Kérjük, fordítson kiemelt figyelmet az adatok helyes megadására!
Mit kell tenni, ha a tanulót a rendszer továbbra sem azonosítja jogosultként?
• Kérjük, ellenőrizze: biztosan 9. osztályos (vagy 9NY, KNY, AJTP), illetve 11. osztályos a tanuló?
• A tanuló hazai köznevelési intézményben, gimnáziumi, szakgimnáziumi képzésben, nappali tagozaton tanul?
• Ha az adatok megfelelőek, és a felsorolt feltételeknek megfelel a tanuló, úgy a tanulóval jogviszonyban lévő köznevelési intézményben kell ellenőrizni, hogy a KIR tanulói adatbázisban helyesen van-e a tanuló rögzítve (helyes adatokkal, helyes évfolyamon, helyes képzési formán).
• Amennyiben biztosan nem áll fent a fenti esetek egyike sem, kérjük, jelezze a problémát ügyfélszolgálatunknak a nyelviprogram{kukac}tpf.hu címen! Kérjük, a tárgymezőben feltétlenül tüntesse fel: „Jogosult tanuló nem regisztrálható”, és adja meg a tanuló oktatási azonosítóját (a tanuló egyéb adata nem szükséges).

C. A jogosult tanuló adategyeztetése

A „Kérem, válasszon tanulót!” menüpontra kattintva kiválasztható az a tanuló, akinek az adategyeztetését szeretnénk elvégezni. (Ha a felhasználó csak egy tanulót rendelt magához, akkor is itt tudja a tanuló adategyeztetését indítani.)

A “Tanuló adatai” gombra kattintva kezdhető meg az adategyeztetés.

Kérjük, hogy adatait a személyazonosító okmányával és lakcímkártyájával megegyezően adja meg.

A regisztrációs felületen a KIR adatbázisból betöltésre kerülnek a tanuló pályázatban való részvételéhez szükséges adatai. A regisztrációs felületen további adatok megadása szükséges: a tanuló (vagy nevében szülője/gondviselője) nyilatkozik többek közt:

 • a megpályázható nyelvekről (2) (maximum 3 db) és a tanulmányút idején várható nyelvi szintjéről (a Közös Európai Referenciakeret alapján),
 • törvényes képviselő(k)ről,
 • esetlegesen SNI tényéről.

Csak abban az esetben elegendő egy törvényes képviselő aláírása, ha csak egy szülő/gondviselő gyakorolja a kizárólagos felügyeleti jogot (válás vagy elhalálozás következtében). Ezt a körülményt a pályázati felületen a szülő/gondviselő büntetőjogi felelőssége tudatában adja meg.

Sajátos nevelési igényű (SNI) tanuló esetében, amennyiben a programban részt kíván venni, de részvétele sajátos nevelési igényei következtében feltételekhez kötött (pl. akadálymentes iskolai környezet vagy szállás), illetve a tanulmányúton való részvétele többletköltséggel jár, úgy ezt a körülményt már a regisztráció során kell jelezni.

Az SNI-t csak abban az esetben kell bejelölni a pályázati felületen, ha a nyelviskola részéről különleges bánásmódra, körülményekre van szüksége a tanulónak, ill. ha kiegészítő támogatásra pályázik a Tempus Közalapítványnál.

SNI tanuló számára kiegészítő támogatásra külön eljárás keretében szükséges pályázni. A felhívás várhatóan 2020. március végén jelenik meg.

Miután a fenti adatok megadásra kerültek, az adatok véglegesítésével indítható az egyéni pályázat.

Figyelem! Fontos megkülönböztetni az adatlap alján található gombokat.

Amíg a tanuló nem indít egyéni pályázatot, vagy intézménye nem veszi fel csoportos pályázatba, az alapadatok módosíthatók (lásd 2.2 pont).

A „véglegesítés” gombra kattintva lehet csak pályázatot indítani!

2.2 Az egyéni pályázat elindítása

A tanulói regisztráció és adategyeztetés lezárását követően a tanuló intézménye pályázatába felvehető, vagy egyéni pályázatot indíthat.

Csoportos pályázat: Amennyiben a tanuló a regisztráció és adategyeztetés lezárását követően nem indít egyéni pályázatot, köznevelési intézménye vagy annak fenntartója felveheti az online pályázati felületen csoportos (intézményi) pályázatba, mert a tanuló csoportos nyelviskolai képzésre jelentkezett, és az intézmény már előzetes foglalással rendelkezik a tanuló számára is. Ha a tanuló a regisztráció és adategyeztetés lezárását követően már elindította egyéni pályázatát, nem vehető fel intézménye pályázatába. Az egyéni pályázatból visszalépni a pályázat beadásáig van lehetőség, ekkor a tanuló újra felvehetővé válik intézményi pályázatba. Ha a pályázót intézménye csoportos nyelviskolai vagy partneriskolai pályázatba már felvette, egyéni pályázatot nem lehetséges indítani. A csoportos nyelviskolai pályázatról további információt itt talál.

Egyéni pályázat indítása

Amennyiben a tanuló egyénileg kíván részt venni a programban, a tanuló az adategyeztetés után egyéni pályázatot tud indítani.

Kattintson a „Pályázat” menüpontra, majd adja meg:
a. A pályázatban használni kívánt fizetési bankszámla adatait (számlaszám, számlatulajdonos neve), ahová a támogatást kéri. A programban kizárólag magyarországi bankban vezetett forintszámla adatai adhatók meg. Megerősítést követően a banki adatok nem módosíthatók.
b. A regisztráció és adategyeztetés alkalmával megadott nyelvek közül azt az egy nyelvet, amelyből pályázni szeretne a tanuló. (A pályázatban csak a megfelelő nyelvi kurzusok lesznek megjelölhetők.)

Végül kattintson a „Jelentkezem” gombra!

A rendszer megerősítést kér:

Amennyiben elindította egyéni pályázatát, intézménye nem tudja csoportos pályázatba felvenni.

Ha az egyéni pályázat elindítása után észleli a pályázó, hogy hibásan töltötte ki az alapadatokat, ahhoz, hogy ismét módosíthatók legyenek, vissza kell vonni a pályázatot (kattintson a „Pályázat” menüpontra).

Ezt követően a „Tanuló adatai” menüpontra kattintva elérhető az adatlap, melyet az „Újranyitás” gombbal tehet ismét szerkeszthetővé.

2.3 Szülői hozzájárulási és felelősségvállalási nyilatkozat

A banki adatok mentése után a rendszer generálja a SZÜLŐI HOZZÁJÁRULÁSI ÉS FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZATOT (továbbiakban: NYILATKOZAT).

Kiskorú és nagykorú tanuló számára más tartalmú NYILATKOZAT megfelelő. A pályázati rendszer a Nyilatkozat letöltésekor aktuális NYILATKOZATOT generálja.

 A NYILATKOZAT hiteles benyújtása a támogatás elnyerésének elengedhetetlen feltétele. A pályázás során kizárólag a rendszer által, a regisztrációt követően generált NYILATKOZAT használható. A NYILATKOZAT tartalmán és formáján módosítani tilos.

A NYILATKOZATOT a szülő(k)nek/gondviselőnek és a tanulónak is szükséges aláírnia.

A dokumentumot mindkét szülőnek alá kell írni. Csak abban az esetben elegendő egy törvényes képviselő aláírása, ha csak egy szülő/gondviselő gyakorolja a kizárólagos felügyeleti jogot (válás vagy elhalálozás következtében). Ezt a körülményt a pályázati felületen az aláíró szülő/gondviselő büntetőjogi felelőssége tudatában adja meg.

A. Miért van szükség a NYILATKOZAT hiteles benyújtására?

A Külföldi Nyelvtanulási Program keretében célországi nyelvi tanulmányúton részt vevő tanulók esetében szükség van a szülők (törvényes képviselő) nyilatkozatára:

 1. Kiskorú tanuló esetében, mivel a kiskorú tanuló korlátozottan cselekvőképes, ezért a programban való részvételéhez, illetve a program célországaiban történő egyéni/csoportos tanulmányúton való részvételéhez a szülőknek (vagy gondviselőnek, törvényes képviselőnek) hozzá kell járulnia. (Nagykorú tanuló esetében erről nem szükséges nyilatkozni, mert a nagykorú tanuló saját döntése alapján vehet részt a programban, és utazik ki célországi nyelvi képzésre.)
 2. A tanulók magas összegű állami támogatásban részesülhetnek a tanulmányút megvalósítása érdekében (a támogatás maximum 1500 euró vagy 1350 font, továbbá maximum 234 000 forint lehet – a pontos összeg a nyelvtanfolyami díj, a célország és az ellátás szerint kerül meghatározásra), azonban a támogatás teljes összege visszakövetelendő, amennyiben a tanuló neki felróható okból nem vesz részt a külföldi nyelvi képzésben, arról nem szerez részvételi igazolást, illetve a támogatás felhasználásáról nem készít szakmai beszámolót. A tanulók helyett minden esetben (a tanuló életkorától függetlenül) a szülő(k) vagy gondviselő vállalnak pénzügyi felelősséget és visszafizetési kötelezettséget a támogatás teljes összegére.

B. A NYILATKOZAT benyújtásának módja

Az egyéni nyelviskolai pályázat esetében a NYILATKOZAT kizárólag elektronikus aláírással hitelesíthető.

Fontos: az elektronikus aláírás technikai menetéről itt adunk részletes tájékoztatást.

Az elektronikusan aláírt NYILATKOZATOKAT a pályázati felületre fel kell tölteni, egyéb módon nem beküldhető.

Az elektronikus aláírással hitelesített dokumentum kizárólag elektronikus formában érvényes.

A NYILATKOZATOK megfelelőségét ellenőrizzük az alábbi szempontok alapján:

 • megfelelő tartalmú, a pályázati rendszerből letöltött dokumentum lett-e aláírva,
 • megfelelő-e az elektronikus hitelesítéssel készült aláírás,
 • valamennyi érintett (tanuló, szülő(k)/gondviselő) aláírta-e a dokumentumot (az elektronikus hitelesítést adó személyek megegyeznek-e a pályázatban felsorolt személyekkel)
 • a nyilatkozatok a megfelelő helyre lettek feltöltve (az aláíró személyek felcserélése nélkül).

Amennyiben az ellenőrzés során hibát észlelünk, úgy erről visszajelzést adunk. Hibás NYILATKOZATTAL a pályázati folyamatot nem lehet folytatni.

NYILATKOZATOT módosítani (vagy az érintett tanulók, szülő(k)/gondviselő adatait módosítani) akkor lehetséges, ha a pályázati felületen történő formai ellenőrzés hibát talál a feltöltött NYILATKOZAT(OK)BAN. Ebben az esetben az adategyeztetés újra indítható.

2.4 A választott kurzusok megjelölése

Amennyiben a Tempus Közalapítvány ellenőrzéskor rendben találja a feltöltött nyilatkozatokat, erről e-mailben értesíti a pályázót, aki ekkor jelölheti meg a választott kurzusokat az online pályázati felületen.

Egyéni pályázat esetén minimum 1 db, maximum 20 db kurzuskód jelölendő meg a tanuló/szülő választása, döntése szerinti sorrendben, azaz annak a kurzusnak a kódja szerepeljen előbb, amelyen a tanuló szívesebben venne részt.

A kurzusok sorrendjét megváltoztathatja a listában található sorok áthelyezésével; az egeret lenyomva tartva tudja a sorokat elhúzni.

A megpályázható kurzusok listája a www.knyp.hu/kurzuskereso oldalon érhető el. A kiválasztott kurzus(ok) kódját az online felületen kell megadni. A rendszer abban az esetben fogadja el a kurzuskódot, ha a kurzus nyelve megegyezik a pályázat indításakor a tanuló által választott nyelvvel, és a kurzusra még van hely.

A pályázat benyújtásáig
– módosítható a megpályázandó kurzusok listája,
– lehetséges visszalépni a pályázatból (ekkor a tanuló újra felvehetővé válik intézményi pályázatba).

2.5 Pályázat benyújtása

Az egyéni pályázó kizárólag az online pályázati felületen tudja benyújtani a pályázatát a felület megnyílásától számított 60 napon át: 2020. május 8. péntek, 17:00. (A Tempus Közalapítvány fenntartja a jogot a pályázati határidő meghosszabbítására.)

Beadni a pályázatot akkor lehet, ha

 • minimum 1 kurzuskód megadásra került, és
 • a SZÜLŐI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI ÉS HOZZÁJÁRULÁSI NYILATKOZATOK formai ellenőrzése és aláírása az összes szereplőtől rendben van.

A beadásával a pályázó VÉGLEGESÍTI a pályázatát, és az a továbbiakban

 • nem módosítható,
 • nem visszavonható,
 • nem törölhető!

2.6 A nyelviskolai befogadás/elutasítás

A pályázat benyújtását követően a rendszer a kurzusok megadott sorrendjében értesíti az érintett nyelviskolá(k)at A nyelviskola rövid határidővel visszajelzi az online pályázati rendszerben, hogy elfogadja vagy elutasítja a tanulót. (Elutasítás esetén a listán szereplő következő kurzuskódhoz tartozó nyelviskola kap jelzést a pályázó jelentkezéséről.)

A. Nyelviskolai befogadás

A pályázat benyújtását követően a listában szereplő első olyan kurzusra nyerhető támogatás (a pályázó által megadott sorrendet követve), amelynél a nyelviskola visszajelez arról, hogy a pályázót fogadja. Ebben az esetben a pályázat elfogadásra kerül az adott kurzussal.

B. Nyelviskolai elutasítás

Amennyiben a pályázó által megadott kurzuslistán szereplő utolsó kurzusra sem fogadja nyelviskola a tanulót, a pályázat elutasításra kerül.

A 2019/20-as tanév egymás után tetszőleges számú egyéni nyelviskolai pályázat indítható a pályázati felület megnyitásától a zárásáig. (Az online pályázati felület egyéni pályázók részére a megnyitást követő 60 napig tart nyitva.)

Újabb pályázat esetén a regisztrációt és adategyeztetést nem kell újra elvégezni, a NYILATKOZATOT sem kell újra feltölteni, viszont a megpályázott nyelv újra megadható (az adategyeztetéskor megadott nyelvek közül), tehát a tanuló akár másik nyelvből, más célország(ok)ra is benyújthat új pályázatot.

1.    LÉPÉSEK NYERTES PÁLYÁZAT ESETÉN

3.1 Támogatói döntés

A 2019-20-as tanévben egyéni nyelviskolai pályázat esetén a bírálat egyszerűsített: a támogatási döntés a pályázat formai megfelelése esetén automatikus.

A bírálatot követően a Tempus Közalapítvány TÁMOGATÓI OKIRATOT küld a nyertes pályázónak, a pályázatban megadott e-mail címre. A Támogatói Okiratot a tanuló (szülő(k)/gondviselő) nem írja alá, hanem az kibocsátását követően érvényes.

3.2 Az utazás szervezésének megkezdése

A kiutazás megszervezését ajánlott a TÁMOGATÓI OKIRAT kézhezvétele után megkezdeni. A Támogatói Okirat kézhezvétele előtt történő esetleges beszerzések kapcsán a Tempus Közalapítvány semmilyen kötelezettséget nem vállal, sikertelen pályázat esetén ezeket a költségeket a pályázó tanuló (családja) állja.

Az utazással és a külföldi tartózkodással kapcsolatos hasznos tippeket és információkat a program honlapján olvashatnak (https://www.knyp.hu/hu/utazas), az oldalt folyamatosan frissítjük.

A Tempus Közalapítvány nem vesz részt a nyertes pályázók utazásának megszervezésében.

Az utazás időpontjáról a nyelviskolával kell egyeztetni a transzfer szervezése miatt.

3.3 Egyeztetés a nyelviskolával

Nyertes pályázat esetén a nyelviskolával mielőbb érdemes felvenni a kapcsolatot és pontosítani az összes kint tartózkodással kapcsolatos információt.

Fontos egyeztetni például

 • a pontos érkezés és távozás időpontjáról és a transzfer megszervezéséről
 • a tanfolyami napok órarendjéről
 • a délutáni és a hétvégi programok ütemezéséről
 • az elszállásolás részleteiről
 • a helyi közlekedésről
 • az étkezés esetleges kérdéseiről
 • a házirendről, stb.

Az egyes nyelviskolák belső működése szabályozza, hogy milyen dokumentumokat használnak, és ehhez milyen adatokra van szükségük. Ezért a nyelviskola adatokat kérhet be a tanulókról például annak érdekében, hogy

 • fel tudjon készülni a tanuló fogadására (pl. ételallergia, nem uniós állampolgárságú tanuló számára vízum beszerzése, stb.),
 • nyilatkozatot készíthessen elő a nyelviskolai házirend betartásáról és a tanfolyami részvétel szabályairól,
 • meg tudja keresni a tanulót online szintfelmérő teszttel.

Pályázatához és a Külföldi Nyelvtanulási Programban való részvételéhez sok sikert kívánunk!


A Tempus Közalapítvány Nyelvtanulási Egységének munkatársai örömmel állnak a pályázók rendelkezésére, hogy a leghasznosabban tudják kihasználni a program által nyújtott lehetőségeket a tanuló nyelvi előrehaladása érdekében:


Telefon: +36 1 236 5055


E-mail: nyelviprogram@tpf.hu


Honlap: https://www.knyp.hu

Jegyzetek

(1)

A Külföldi Nyelvtanulási Program kedvezményezettjei a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (továbbiakban Nkt) 7. § (1) bekezdés c) gimnáziumi és d) szakgimnáziumi képzésben részt vevő, 9. és 11. évfolyamos tanulói, akik az Nkt 4. § 1.7. gimnáziumi nevelés-oktatás, 1.8. szakgimnáziumi nevelés-oktatás, 1.12. nemzetiséghez tartozók gimnáziumi nevelése-oktatása, 1.13. nemzetiséghez tartozók szakgimnáziumi nevelése-oktatása köznevelési alapfeladat szerint vesznek részt középiskolai oktatásban

(2)

Pályázati felhívás 5. pont: A Kedvezményezettek a 2019/20-as pályázati évben kizárólag azt az idegen nyelvet választhatják, amelyet a 2019/20-as tanévben, a velük jogviszonyban álló köznevelési intézményben, tantervi keretek között tanulnak. Az az idegen nyelv is választható, amelyből a tanuló már korábban osztályozó vizsgát, vagy előre hozott érettségi vizsgát tett, illetve amelyből a tanuló nyelvvizsgát szerzett. A felsorolt feltételeknek megfelelő nyelvválasztásról a tanuló és a szülők/gondviselő a hozzájárulási és felelősségvállalási nyilatkozatban vállal felelősséget. Amennyiben a tanuló nem a fenti feltételek szerinti célnyelvet választ, benyújtott pályázata nem támogatható, és az esetlegesen jogtalanul igénybe vett támogatást köteles a Támogató felé visszatéríteni.

(3)

Minimum 8 karakterből álló, kisbetűt, nagybetűt, számot és írásjelet tartalmazó jelszó