Mikor érdemes elkezdeni az utazás szervezését?

A csoportos nyelviskolai pályázat esetében a Tempus Közalapítvány az érintett intézményekkel folytatott konzultációkat követően nem köti a számlák elszámolhatóságát a támogatói okirat kibocsájtásának dátumához, hanem saját felelősségre, a pályázatba bevont tanulók anyagi felelősségvállalása nélkül megkezdheti saját forrásból a beszerzéseket.

A pályázó intézmények a pályázati tevékenység megkezdésekor benyújtott Intézményi Nyilatkozatban a következőt fogják aláírni: “A pályázatot benyújtó intézmény tudomásul veszi, hogy a támogatói okirat kibocsátása előtt csak saját felelősségére kezdheti meg a Külföldi Nyelvtanulási Program megvalósítása érdekében történő esetleges beszerzéseket. Amennyiben a támogatói okirat nem jön létre, vagy a támogatói okirat kibocsátását megelőzően felmerültek olyan költségek, melyek a létrejött támogatói okirat szerint nem számolhatók el, ezen költségeket sem a Támogatóra, sem a pályázatban felsorolt tanulókra (szülő(k)re/gondviselőre) nem háríthatja át.

A Tempus Közalapítvány a támogatói okirat megküldését követően utalja ki az utazási és megélhetési támogatást a pályázónak.

Ki szervezi a kiutazást?

Egyéni pályázat esetén a tanuló és családja, intézményi pályázat esetében a pályázó intézmény feladata az utazás megszervezése. Amennyiben a köznevelési intézmény nem önállóan gazdálkodó szervezet, úgy a köznevelési intézmény fenntartója felelős a pályázat pénzügyi megvalósításáért, így az utazás megszervezéséért is.

A Külföldi Nyelvtanulási Programban résztvevő intézmények beszerzései, illetve a támogatásból megvásárolt szolgáltatások (pl. utazás) a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak, így az utazás beszerzésénél a közbeszerzési törvény rendelkezéseit figyelembe kell venni. Csoportos tanulmányút esetében az utazásszervezés szempontjából nem csupán az egyes csoportok, hanem az azonos köznevelési intézmény (állami fenntartású köznevelési intézmények esetében az azonos gazdálkodó szervezethez) tartozó valamennyi kiutazó számára megvásárolt utazási szolgáltatás egybe számítódik.

Tekintettel arra, hogy a Külföldi Nyelvtanulási Programban egy intézménytől nagy létszámban vehetnek részt tanulók, így az utazás megszervezésével jellemzően utaztatással foglalkozó szervezetet (utazási irodát) érdemes megbízni.

Utazás a Magyarországról a transzferállomásig, onnan a nyelviskoláig/szállásig

Nyelviskolai pályázat esetén az utazást a nyelviskola által megadott transzferállomásig kell a pályázó intézménynek megszerveznie (tehát a közlekedési eszközt kiválasztania, útvonalat, időpontot terveznie, jegyeket vennie, biztosítást kötnie), mégpedig az ösztöndíj Utazási, biztosítási és megélhetési költségekre nyújtott támogatás részéből.

A transzferállomástól (ez a legközelebbi nemzetközi repülőteret vagy pályaudvart jelenti) a nyelviskoláig/szállásig a nyelviskola szállítja a csoportot (ez történhet pl. külön busszal, családi szállás esetén a családi gépjárművel, helyi tömegközlekedéssel). A lehetséges transzferállomás(oka)t a nyelviskola jelöli a kurzuskeresőben. A transzfer időpontjáról a pályázó intézmény közvetlenül egyeztet a nyelviskolával.

Mikor utazzunk?

Nyelviskolai pályázat esetén ideális esetben a nyelviskola által a kurzuskeresőben előre megadott napokon érkezik, és távozik a csoport. A pontos időpontról és a transzferállomásról a hazai intézmény egyeztet a nyelviskolával.

Amennyiben sokkal kedvezőbb áron lehet utazási jegyet foglalni a kurzus kezdete előtt vagy a kurzust követő időszakra, érdemes a nyelviskolával arról egyeztetni, hogy tudnak-e a tanuló(k) számára a többletnapokra szálláshelyet biztosítani (ennek költségét az ösztöndíj Utazási, biztosítási és megélhetési költségekre nyújtott támogatás részéből kell finanszírozni). Csoportos nyelviskolai tanulmányút esetében lehetőség van arra is, hogy a hazai intézmény az utazás szervezésekor egyéb szállást foglaljon a csoport számára, ugyanebből a keretből. Egyéni tanuló számára a külön szállás foglalásánál javasoljuk, hogy nagyon körültekintően járjanak el, győződjenek meg arról, hogy a választott kiegészítő szállás megfelelő és biztonságos a tanuló számára!

A kiutazás módja

A kiutazás módját (repülő, busz, vonat vagy ezek kombinációja) az egyéni tanuló vagy a pályázó intézmény választja ki a kiutazó tanulók csoportjának szempontjait is figyelembe véve. Utazásszervezéskor tekintetbe kell venni a nyelviskola/partneriskola elérhetőségét, távolságát, az utazás időbeli hosszát, az átszállásokkal járó kényelmetlenségeket, az utazás napszakát és nem utolsó sorban a menetjegyek árát.

Vonattal
A menetrendszerű vonatközlekedés kiszámítható árakat, biztonságos és a környezet védelme szempontjából leginkább ajánlható utazást tesz lehetővé. A vasút használatát elsősorban Ausztriába és Németországba kiutazóknak ajánljuk, de akár Írországba is el lehet így jutni – természetesen komp igénybevételével.

A MÁV egy külön információs oldalt készített a Külföldi Nyelvtanulási Program számára, ahol nagyon kedvező utazási ajánlatokat gyűjtött össze, illetve megadta azoknak a munkatársaknak az elérhetőségét, akik a kiutazók számára vasúti közlekedés kapcsán segítséget tudnak nyújtani: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/kulfoldi-nyelvtanulasi-program-vonattal

Bérelt busszal
Bérelt busszal elsősorban kisebb távolságra ajánlható a közlekedés. Amennyiben külön buszt vesz igénybe a csoportos tanulmányutat szervező intézmény, úgy az utazásnál figyelembe kell venni az 27/2017. (X. 18.) EMMI rendeletet a nevelési-oktatási intézmények által szervezett országhatárt átlépő autóbuszos kirándulások biztonságáról. A jogszabályi megkötések miatt 23 és 04 óra között nem utazhatnak a tanulók, így nagyobb távolságra kötelező megszakítani az utazást, és a köztes szállás jelentősen megnöveli az utazás időbeli hosszát és költségeit. A külföldi parkolási díjakat és a busz két hétre számított bérleti díját is figyelembe véve a bérelt busszal való kiutazás költségei aránytalanul magasak lehetnek.

Menetrendszerű busszal
A menetrendszerű busszal való utazás jó választás lehet. A Volánbusz a nemzetközi járatok tekintetében a Flixbus szolgáltatási oldalára irányítja át az utazókat, ahol megtekinthetők a célországi célállomások is, ahova átszállás nélkül lehet utazni: https://www.flixbus.hu/buszjaratok

Repülővel
Távoli úticélok esetében a legkézenfekvőbb megoldás a légi közlekedés lehet (Máltára kizárólag ez az utazási forma ajánlható). Hátránya, hogy a poggyász mennyisége, súlya, mérete korlátozott. A repülőjegy-árakban hatalmas különbség lehet a légitársaságtól és a foglalás időpontjától függően (kb. 2-3 hónappal előbbi foglalás a legolcsóbb, utána az árak nagymértékben növekedhetnek).  

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a célországokba jelenleg járatokat üzemeltető légitársaságokat és elérhetőségeiket az alábbi táblázatokban találja. A nyári menetrend meghirdetése után a táblázatot a Budapest Airport közreműködésével frissíteni fogjuk.  

A svájci határ közelében lévő német, illetve francia nyelviskolákhoz való eljutáshoz érdemes megfontolni a Bázelbe és a Genfbe heti több alkalommal induló légijáratokat is.

  A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Külföldi Nyelvtanulási Program célországaiba járatot üzemeltető légitársaságok listája és honlapjai:

Légitársaság Honlap
Aer Lingus  https://www.aerlingus.com/
Air China  https://www.airchina.hu/
Air France  https://www.airfrance.hu/hu
Austrian Airlines https://www.austrian.com/
British Airways  https://www.britishairways.com/
easyJet  https://www.easyjet.com/hu
Eurowings  https://www.eurowings.com/
Hainan Airlines  https://www.hainanairlines.com/HU/GB/Home
Jet2.com  https://www.jet2.com/
Laudamotion  https://www.laudamotion.com/la/de/
LOT Polish Airlines  https://www.lot.com/
Lufthansa  https://www.lufthansa.com/hu/en/
Ryanair  https://www.ryanair.com/hu/hu
Shanghai Airlines  https://shanghai.ceair.com/en/
Transavia France  https://www.transavia.com/
Wizz Air  https://wizzair.com/hu-hu#/

  A Kelet-Magyarországról indulóknak segítséget jelenthet a Debreceni Repülőtér is a célországok megközelítésében, indul járat például az Egyesült Királyság több városába, Máltára, illetve Párizsba is.

A légi közlekedés esetében mindenképpen érdemes megvizsgálni az átszállás lehetőségét, így a bécsi vagy pozsonyi indulást, illetve a varsói átszállást, ahová a LOT napi hat járatot indít Budapestről.

Az utazási költségek elszámolhatósága

A Külföldi Nyelvtanulási Programban a jogosult tanulók számára akkor jár a célországi nyelvi képzésre támogatás, ha arra a tanuló, vagy a tanulók csoportja részére a köznevelési intézmény vagy annak fenntartója a program online felületén támogatási kérelmet nyújt be, a támogatási kérelem megfelel a formai elvárásoknak (lásd Pályázati felhívás, 8. pont, A kiválasztási eljárásrend és kiválasztási szempontok), és a tanulót (tanulók csoportját) a célországi nyelviskola visszaigazolja az online pályázati felületen. A támogatott kérelmet benyújtó számára (Kedvezményezett) a Támogató elektronikusan megküldött Támogatói Okiratban biztosítja a támogatást.

• Az egyéni pályázat keretében támogatást nyert tanuló a tanulmányút teljesítéséről szakmai beszámolót készít, pénzügyi összesítést nem készít.
• Az intézményi pályázatot benyújtók a tanulmányút teljesítéséről a pályázati felhívás 9. pontja szerint szakmai beszámolót és pénzügyi összesítést készítenek.